2022-02-14 09:16:25• hírek • Közlemény

Határon átnyúló együttműködési pályázatot bonyolít Egri és Beregszász

Szabó Elek, Egri község polgármestere a pályázat február 11-ei nyitórendezvényén
Szabó Elek, Egri község polgármestere a pályázat február 11-ei nyitórendezvényén

Jelentős forrásokat használhatnak fel a Szatmár megyei Egri és a kárpátaljai Beregszász települések a kulturális örökség népszerűsítésére, a térség turisztikai vonzerejének növelése céljából.

Új határon átnyúló projekt kezdődött el Szatmár megyében. A SPOT projekt (Szamos Plain Origins and Traditions) fő kedvezményezettjei Egri község és az ukrajnai Beregszász települések. A projekt célja, hogy védje és népszerűsítse a Szatmár megyei és a kárpátaljai régió 35 helyi közösségének kulturális örökségét. A partiumi és a kárpátaljai térség kulturális értékei több ponton is összekapcsolódnak, ezért a projekt célja a Szamoshát régiójának sajátos kulturális identitásának támogatása, a kulturális párbeszéd előmozdítása, illetve egy határon átnyúló, hosszú távú hálózat létrehozása és fejlesztése.

Melyek a projekt fő célkitűzései?

A projekt lehetővé teszi a Szatmár megyei és a kárpátaljai régió 35 helyi közössége számára, akik a Szamos folyó régiójának közös nyelvi örökségéhez kapcsolódnak, hogy támogassák egy határon átnyúló hálózat létrehozását és fejlesztését.

Ennek célja a helyi kultúra hosszú távú védelme, megőrzése és népszerűsítésére, valamint a közös kulturális identitás támogatása, a kulturális párbeszéd előmozdítása lenne.

A két partnertelepülés 3 fő konkrét célt tűzött ki maga elé, amelyeket el kívánnak érni a projekt megvalósításával, mégpedig:

1. Harminc szatmárnémeti és öt kárpátaljai helyi közösség hosszútávú, határon átnyúló együttműködési kereteinek megteremtése, különös tekintettel a Szamos régió közös nyelvi örökségére. Az együttműködés célja ugyanakkor, a projekt befejeztéig egy közös stratégia kidolgozása, a kulturális örökségek népszerűsítése érdekében.

2. A fiatalok bátorítása a Szamos régió kulturális és nyelvi örökségének védelmére, ápolására és népszerűsítésére a projekt teljes időtartama alatt. Konkrét célkitűzés két közösségi színházi csoport létrehozása és fejlesztése Egri és Mezőgecse településeken.

3. A projekt célja Szatmár megye és Kárpátalja helyi közösségeinek, közös nyelvi örökséghez kapcsolódó kulturális értékeinek megőrzése, és népszerűsítése online platformon keresztül is. A tervek közt szerepel, hogy a 12 hónapon át zajló projekt keretében, 4 határon átnyúló kulturális esemény megszervezésére kerül sor.

Hogyan néz ki pontosan a projekt koncepciója?

Ennek a projektnek az elsődleges célja, hogy segítse a helyi közösségeket a hosszú távon is fenntartható, helyi és regionális gazdasági fejlődés folyamatának beindításában azáltal, hogy a kulturális sokszínűség előmozdítására, a kulturális örökség védelmére összpontosít, valamint a kulturális és kreatív iparágaknak a növekedését is igyekszik elősegíteni, a munkahelyteremtés ösztönzéséhez való hozzájárulásuk támogatása érdekében. 

Emellett ez az együttműködési hálózat igyekszik fontos tudást is biztosítani a kulturális és történelmi témájú turisztikai csomagok kidolgozása érdekében, amelyek által lehetővé válhat a térségbe érkező turisták számának, valamint tartózkodásuk időtartamának növelése. A hálózat tagjai különböző típusú helyi kulturális témájú turisztikai csomagokat azonosítanak és dolgoznak majd ki, ez a közös munka hozzájárul a határon átnyúló kapcsolatok fejlesztéséhez is. Az együttműködés eredményeként közös brosúrát készítenek majd, amelyet elérhetővé tesznek az érkező turisták részére.

A projekt keretében egy online platformot is létrehoznak a SPOT hálózat tagjai számára, amely lehetővé teszi a helyi kulturális értékek és turisztikai lehetőségek széles körű népszerűsítését a régióban.

Tervben van ugyanakkor négy határon átnyúló fesztivál megrendezése is Egri és Mezőgecse településeken. A projekt kezdeményezői bíznak benne, hogy a szatmári és kárpátaljai közösségek helyi kulturális örökségének megőrzése és népszerűsítése, valamint ezen kulturális turisztikai csomagok népszerűsítése a rendezvényeken, növelni tudja a vendégéjszakák számát, mind Szatmár megyében, mind a kárpátaljai régióban.

Melyek a projekt várt eredményei?

A határon átnyúló projekt célja konkrét, kézzelfogható eredmények elérése. A projekt kezdeményezői a következő eredményekre számítanak:

1. A Szamos régió kulturális, történelmi és nyelvi örökségének összehangoltabb és koordináltabb promóciós tevékenységének elősegítése mind Románia, mind Ukrajna tekintetében, 35 helyi közösség aktív bevonásával. A résztvevő közösségek a projekt első negyedévében kulturális promóciós hálózatot hoznak létre.

2. Az érintett közösségek azon készségeinek fejlesztése, hogy hatékonyabban tudják kulturális és történelmi értékeiket népszerűsíteni.

3. Huszonnégy fiatal személy bevonása közösségeik kultúrájának, történelmének és nyelvi örökségének népszerűsítésébe, négy különféle színházi darabon keresztül, amelyeket az Egriben és Mezőgecsén szervezett kulturális rendezvényeken mutatnak be.

4. A partiumi és kárpátaljai közösségek kulturális és történelmi értékeinek fokozott népszerűsítése a Szamos régió közös nyelvi örökségéhez kapcsolódóan, 4 határon átnyúló kulturális fesztiválon keresztül Egriben és Mezőgecsén.

Kulturális infrastruktúra fejlesztése, két "pajtaszínház" építése által, Egriben és Mezőgecsén, a projekt első félévében.

Milyen nehézségek adódnak a projekt által célzott térségekben?

Mind Egri, mind pedig Mezőgecse településeken csökkent érdeklődés tapasztalható, különösen a fiatalabb generációk részéről, kulturális és történelmi örökségük megismerése iránt. Ennek az a legnagyobb veszélye, hogy ezek a közösségek idővel elveszíthetik kulturális identitásukat jelentősen meghatározó, értékes hagyományaikat. A számítógépektől és az új technológiáktól túlságosan is függő fiatal generáció nagyon nehezen tudja magához vonzani, érdeklődéssel és megbecsüléssel figyelni a helyi kulturális örökség klasszikus elemeit.

Leggyakrabban azt tapasztalhatjuk, hogy a fiatalok többsége számára a hagyományok unalmasak, legtöbbjüket nem igazán foglalkoztatja a néptánc, a népzene, vagy éppen a kézművesség. Ezért a projekt kezdeményezői arra törekszenek, hogy az érintett térségek fiataljait aktívan bevonják, olyan közösségi színházi csoportok létrehozásával, amelyek innovatív és kihívásokkal teli megoldásokat kínálnak számukra, saját közösségük kultúrájához való hozzáféréshez, a helyi kulturális értékek felfedezéséhez, megbecsüléséhez és népszerűsítéséhez. A színházi csoportokért felelős szakemberek népszerűsítik majd ezt a lehetőséget a helyi közösségekben, és 12-12 fiatalt választanak majd ki, hogy legyenek a közösségi színházi csoportok tagjai.

Ezek a fiatalok a projekt során számos olyan tevékenységben vehetnek részt, amelyek segítik őket különböző készségek elsajátításában: fejleszthetik színészi képességeiket, megismerhetik a csapatmunkában való munkavégzés előnyeit, és egyéb fontos szakterületeken (kommunikáció, tárgyalás, önismeret, erőforrás-mendzsment) gyűjthetnek értékes tapasztalatot, de ami a legfontosabb, hogy megtanulják értékelni és népszerűsíteni saját kulturális hagyományaikat.

Ugyanakkor a résztvevő fiatalok aktív szerephez jutnak, a 4 határon átnyúló rendezvényen bemutatásra kerülő, színházi előadások elkészítésében is. Így a közösségi színjátszó csoportok 24 fiatal tagja kulturális örökségük igazi nagykövetévé válhatnak majd. A projekt lehetővé teszi számukra, hogy olyan sajátos készségekre is szert tegyenek, amelyek hozzásegítik őket a színházi csoportok fenntartásához és továbbfejlesztéséhez. Az elképzelések szerint ezeknek a létrejövő csoportoknak a működését a helyi intézmények, különböző hatóságok és a közösség tagjai is támogatni fogják, hogy hosszútávon is életképesek maradjanak és segítsék a térségek kulturális értékeinek népszerűsítését.

További információért forduljon a projekt kommunikációs vezetőjéhez, Tegze Enikőhöz, e-mail: primaria@comunaagris.ro.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: